20-те години на 20 век са десетилетие на изследователи и авантюристи. След

...
20-те години на 20 век са десетилетие на изследователи и авантюристи. След
Коментари Харесай

Гертруда Едърли – плувкинята, която победи всички мъже

20-те години на 20 век са десетилетие на откриватели и авантюристи. След ужасите на Първата международна война светът се нуждае от герои, до момента в който навлиза в блестяща нова епоха – и ги откри измежду хора като Чарлз Линдберг, Пърси Фосет, Джордж Мелъри и Амелия Еърхарт, чиито подвизи към момента впечатляват съвсем 100 години по-късно.

Но един подобен воин избледнява от паметта: Гертруда Едърли, срамежлива 19-годишна нюйоркчанка, която е най-известната жена в света през лятото на 1926 г. Едърли е първата жена, която преплува Ламанша – единствено по себе си огромно достижение, което e още по-впечатляващо от обстоятелството, че го прави по-бързо от всеки от петимата мъже, които съумяват да преплуват разстоянието ​​преди нея. Въпреки че подвигът й се трансформира в нещо всекидневно през днешния ден, тя заслужава самопризнание за това, че въодушевява потомство млади дами.

 Bundesarchiv Bild 102-10212, Gertrud Ederle

Едърли е надарена плувкиня, който съставлява страната си на Олимпийските игри в Париж през 1924 година. По това време, до момента в който корабът на американския екип плава по канала, Едърли има концепцията да преплува редом с него.

Предишната година Хенри Съливан става първият американец, който покрива 35-те километра, които разделят Доувър от Кале, макар че в действителност плува повече от 85 километра поради мощните течения – фактор, който допринася за над 1000 несполучливи опита на 200 плувци след историческото първо преплуване на Матю Уеб през 1875 година Има и други препятствия – като температурата на водата и капризното време – само че главният проблем е фактът, че приливът се измества на всеки шест часа. Това значи, че всеки, който е задоволително самоуверен, с цел да поеме по канала, ще би трябвало да плува зигзагообразно според посоката на прилива.

За първи път Едърли прави опит през 1925 година, само че след 9 часа във водата тя е изкарана от екипа си. Това е горчив урок за младата американка, от който тя се зарича да се поучи. Предизвикателството става лично, битка сред нея и канала, само че в това време Едърли е наясно, че е и повече от просто спортно предизвикателство.

Едърли принадлежи към това потомство девойки, чиято запазена марка е подстриганата коса (доста по-практична за една млада жена, която постоянно е в движение). Техните фотоси се появяват постоянно из новите вестници и таблоиди и когато Едърли обяви, че ще има още един опит да преплува канала, тя се съгласява да напише извънредна седмична графа за New York Daily News, против привлекателната такса от Щатски долар 5000 ( с спомагателни 2500 $, в случай че успее да го преплува).

Първата й публикация (написана от скришен създател вместо нея) се появява на 3 юни, 24 часа откакто отплава за Франция. „ Не получавам половин милион $ за напъните си “, осведоми тя американците. „ Така че, в случай че вечер потанцувам или хвана укулелето за наслаждение, не мисля, че би трябвало да се регистрира като скандал… Не желая да ме занимават с тренировките ми. Искам да приказвам за облекла и шоу стратегии, и за танцуване. “

За следващ път Едърли е на брега на Кале. Спомняйки си за неуспеха през миналата година, тя прекарва няколко седмици в тренировки, проучване на теченията и приучване към студа. Тя е под надзора на британския си треньор Бил Бърджис, който става вторият човек, който преплува канала – през 1911 година.

Междувременно четири други плувкини (три американки и една англичанка) идват, с цел да опитат да победят Гертруда през канала, само че никоя не съумява да се оправи с предизвикателния маршрут. Неуспехите им единствено укрепват вярата на Англия, че една жена не е в положение да преплува една по този начин водна права, която е сломила десетки мощни мъже, в това число военачалник Бърнард Фрейберг. Ако един боен воин не може да преплува канала, тогава каква вяра има една жена?

 Gertrude Ederle parade NYWTS

Парад в чест на Едърли, 1924 година

След 5 часа във водата обаче Едърли е преплувала 19 километра, а Доувър (крайната й точка) е на на към още толкоз на северозапад. Тя продължава да напредва устойчиво през целия следобяд, само че след към 17:00 времето се скапва. Влошените условия принуждават Бил Бърджис да начертае нов курс като отиде на север нагоре по брега на Кентиш. През идващите четири часа Едърли е на границите на способностите си, до момента в който в 21.48 ч. краката й допират каменистия плаж в Кингсдаун, на 7 километра северно от Доувър, 14 часа и 39 минути откакто потегля от Франция.

Когато Едърли се разсънва на идната заран в хотела си в Дувър, тя е международна суперзвезда.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР